Formulir Kontak

Nama

Email *

Pesan *

Cari Blog Ini

Dom Mot Banktopp Vaelkomnas Unikt Att En Sa Hoeg Bankchef Kan Faellas

Dom mot banktopp välkomnas – ”Unikit att en så hög bankchef kan fällas”

Svea hovrätt fastställer domen mot HQ Banks tidigare vd Mikael König som 2021 dömdes till tre års fängelse för grovt insiderbrott.

Hovrätten gör samma bedömning som tingsrätten och anser att König gjort sig skyldig till grovt insiderbrott när han sålde aktier i HQ Bank våren 2010, strax innan banken gick i konkurs.

I domen skriver hovrätten bland annat att "Mikael König har haft en mycket hög ställning som vd och koncernchef i HQ Bank, och har därigenom haft tillgång till mycket känslig information om bankens ekonomiska situation."

Hovrätten konstaterar också att König "har varit medveten om att informationen om bankens ekonomiska situation varit mycket känslig och att det funnits en påtaglig risk för att kursen på HQ Banks aktier skulle påverkas på ett negativt sätt om informationen hade offentliggjorts."

"Unikt att en så hög bankchef kan fällas"

Advokat Thomas Olsson, som företräder HQ Banks konkursbo, välkomnar hovrättens dom.

"Det är unikt att en så hög bankchef kan fällas för den här typen av brott", säger Olsson till TT.

Olsson framhåller att domen är viktig för att upprätthålla förtroendet för finansmarknaden.

"Det här är ett mycket allvarligt brott som skadar förtroendet för finansmarknaden. Det är därför viktigt att det utdöms kännbara straff för den här typen av brottslighet", säger Olsson.

Mikael König har hela tiden nekat till brott och hans advokat Leif Gustafsson säger att man överväger att överklaga domen till Högsta domstolen.

"Vi har tre veckor på oss att fatta beslut om det. Vi kommer att analysera domen noggrant och sedan fatta ett beslut", säger Gustafsson till TT.


Komentar